Mattssonin Kerttu on isän tyttö, henkeen ja vereen karjalainen ja lotta. Ennen kuin äitini täytti 30 vuotta, hän oli menettänyt ne kaikki. Ainoastaan kaipuusta Karjalaan hän voi puhua avoimesti. Kerttu Paavilainen keskittyi karjalaisuuteen ja seurakuntaelämään jäätyään 60-vuotiaana eläkkeelle 1981.
Kivennavalle Kerttu lähti heti kun raja aukesi. Hän palasi synnyinseudulleen sukulaistensa kanssa melkein joka kesä. Minä olin äidin mukana kolme kertaa. Niistä matkoista on jäänyt monia muistikuvia.
Linja-autossa istujista useimmat olivat jättäneet kotiseutunsa jo nuorina. Lähtö evakkoon oli siihenastisen elämän loppu. Nyt saadaan edes muistella yhdessä. Yksi toisensa jälkeen tarttuu mikrofoniin ja kertomaan kivennappoisella tavalla, tarina kiertyy niin moneen mutkaan, että kuulija tuntee olevansa hukassa, kunnes kertoja lopulta sitoo langat yhteen.
Tie kulkee taaksepäin, ollaan matkalla menneisyyteen, jossa on enää aavistus entisestä elämästä, työstä ja rakennuksista. Metsistä muistuttavat kosteikot ja kuivuneet rungot, tienvarren taloista jotkut perustukset ja muutama omenapuu. Se mitä joskus on ollut, on kadonnut, eikä tilalle ole kasvanut mitään muuta kuin armoton tyhjyys.Kihuohjelma on suunniteltu yhteistyössä vastaanottamassa olevien uusien isäntien kanssa. Kirkon tilalle rakennetun kulttuuritalon seinältä tulijoita tervehtii valtava neuvostoaikainen maalaus. Kirkonmäellä on näytillä, mitä viidessä vuosikymmenessä on saavutettu. Myyntipöytien pitkä rivi notkuu leivonnaisista ja monenlaisista käsitöistä. Ostan muistoksi järvimaisemaa esittävän grafiikan lehden. Onneksi tarjolla on syötävää, koska Suomen puolelta pakastettua hernekeittoa kuljettanut rekka on jäänyt jumiin matkan varrelle ja nopea sulatus saa rokan maistumaan palaneelta. Sitä en kuitenkaan radiossa kerro.
Kuvakaappaus videosta, seison tässä vasemmalla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti